Tóth Zília és Bergovecz László az egyik legharmonikusabb és mondjuk ki 🙂 legcukibb pár, akikkel valaha találkoztunk.

Sorsuk szövevényesen fonódott egymásba, izgalmas szerelmi történetüket elhatároztuk, hogy mindenképpen közzétesszük. Merítsetek belőle erőt és higgyetek a gondviselésben, mert nagyon úgy fest, hogy működik és ügyesen teszi a dolgát. 

Zília jógaoktató és a Juiceline egy színe. Nem utolsó sorban igazi “örömhozó” személyiség, mosolyával beragyogja a vegán eseményeket, ahol időnként összefutunk. Bergo formatervező, a Fészek Részek ( környezettudatos lapraszerelhető bútorokat készítő manufaktúra) alapítója, és minden élőlény örömére, a hazai vegán mozgalom egyik jelentős hangja. 

fotó: Wendl Péter

“Sokáig azt hitte Bergó, hogy nem is létezem.”

– Hol és mikor találkoztatok először?

Zília: – A találkozásunkhoz hozzátartozik, hogy Bergó a nővéremmel találkozott ’98-ban Budapesten a Japán Hét keretein belül, ahol a nővérem tolmácsként dolgozott. Én akkor még Japánban éltem a szüleimmel. Évekig csak mesélt rólam a nővérem, úgyhogy sokáig azt hitte Bergó, hogy kb nem is létezem csak egy képzeletbeli húg vagyok :D. De egy „nincsenek-véletlenek-véletlen” folytán Veszprémben találkoztunk először 2003-ban. Japán után oda jártam gimibe. Bergó a nővéremmel és barátokkal a Művészetek völgyében voltak, de elkapta őket egy vihar, csurom vizesek lettek.

Bergó: – Konkrétan folyóvá változott az utca és egy kidőlt fát sodort az autó felé. Erre kiugrottuk Laci barátommal a térdig érő vízbe és elhúztuk az autó elől a friss uszadékot.

Zília: – A kocsiban amivel lementek állt a víz, úgyhogy a nővérem mondta, hogy Veszprém nincs messze Kapolcstól, menjenek oda a szülői házba megszárítkozni. Így történt. Én kb otthonkában voltam.

Bergó: – Sötétkék melegítő nadrágban és fehér pólóban volt.

Zília: – Csak arra emlékeztem, hogy beültem hátra a kocsijukba, az anyósülésről hátrafordult egy srác és mosolyogva rámköszönt. Ez volt Bergó. De ez kb nálam addig tartott. Aztán érettségi évében felköltöztünk Budapest mellé és én Pestre jártam be, befejezni a gimis éveim. Szóval amint felköltöztünk, picit többet találkozgattunk, de inkább azt is már amikor elkezdtem a Károlira járni angol-japán szakra. Mindketten párkapcsolatban éltünk, aztán az enyémnek vége szakadt és kezdtem egyre jobban várni a közös találkozásokat. Soha nem történt semmi köztünk, tiszteletben tartottam, hogy neki barátnője van. De ettől függetlenül úgy vártam ezeket a találkozásokat mintha randira mentem volna vele. Általában múzeumokba mentünk kiállítást nézni vagy teáztunk egyet, sokat sétáltunk a városban. Emlékszem, hogy sokat mentünk a Szabó Ervin Könyvtárba és egyszer csinált nekem is gorgonzola-sajtos szendvicset, de visszautasítottam mert az volt kb az egyetlen sajt annó, amit nem szerettem. Az arcára is emlékszem, hogy mennyire el volt keseredve, hogy meg se kóstoltam :).

“…ha minden úgy tűnik hogy mágikusan passzol, akkor csak nem vetted észre, hogy a másik tiszta erővel dolgozik a dolgon “

– Nem is történt semmi intimebb köztetek a találkozók során?

Zília: – Egyszer majdnem elcsattant egy csók, de kb 1 centivel az orrom előtt megállította magát. Aztán én halasztottam az egyetemen 2 évet és visszamentem Japánba. Ezalatt az idő alatt e-mailen tartottuk a kapcsolatot. Aztán visszajöttem, ő meg 2007 januárjában kiköltözött Londonba, én akkor már Pesten voltam, de jelentkeztem angol egyetemekre hogy ott szerezzem meg a diplomám; és ekkor már a szüleim is kint éltek Bristolban. 2007 márciusában Bergó hazautazott kb egy hétre és akkor elmentünk egy Palya Bea koncertre az A38-on. Aznap este hazakísért és a postaládáknál megtörtént az első csók.

Bergó: – Úgy kellett tőrbecsalni hozzá 😀

Zília: – Mivel még megvan a jegy a koncertről, eldöntöttük, hogy onnantól számoljuk hogy egy pár vagyunk. Szóval már több mint 11 éve vagyunk együtt. De nehezen indult, mert engem Norwich-ba vettek fel egyetemre, Bergó Londonban élt aztán én 2009-2010-ig San Francisco-ban tanultam, úgyhogy akkor is távkapcsolat volt. Végül 2010 őszén költöztünk össze Londonban, igazából akkor voltunk együtt úgy a mindennapokban. De az egy nagyon nehéz időszak volt. Én a diplomamunkámon dolgoztam, heti kétszer még lejártam órákra Norwichba, ami 2-2 óra vonatút volt, Bergó pedig az egyetem mellett dolgozott késő estig.
Idő kellett ahhoz, főleg nekem, hogy lássam az értéket bennünk.

“…nem akartam kockáztatni, féltettem.”

Bergó: – Amennyire én látom ez minden kapcsolatban egy munkás dolog, úgy értem ha minden úgy tűnik, hogy mágikusan passzol, akkor csak nem vetted észre, hogy a másik tiszta erővel dolgozik a dolgon ha te tényleg nem. Persze van olyan, hogy mind a két ember úgy érzi, hogy a lemondások vagy igazodások a másik ritmusához az nem nagy feladat, hiszen reggel felkelünk este meg lefekszünk és a kettő között történik az élet nevű történet. Ezt érdemes komolyan venni, hiszen nincs új élet vagy visszatekerő gomb.

Zília: – Most kimondhatom, hogy mérhetetlenül szerelmes vagyok és a világ legboldogabb embere, hogy összetartozunk.

– Hatással voltatok egymás életmódjára, táplálkozására?

Zília: – Abszolút. Bergó 18 éves korában lett vegetariánus.

Bergó: – Egy teherautónyi sertés szállítása talált utat a városon keresztül. Teljesen szürreális volt amikor felfogtam, hogy egy disznó szemébe nézek és akkor hirtelen felfogtam, hogy meghalni viszik, hogy megegyék az emberek, mint én. Szóval elhatároztam hogy én tuti nem.

Zília: – Szóval én már úgy ismertem meg értelemszerűen, hogy nem evett se húst se halat. De ő mondjuk tejet sem ivott és a tojásos dolgokat sem szerette. A növényi táplálkozásra én tértem rá először; egészségügyi okokból. Gimis korom óta szedtem allergia gyógyszert kb áprilistól novemberig, és minden évben újat írtak fel, mert már immunis voltam az előző évire. Egyre több cikket olvastam arról hogy a tejtermékek irritálják a nyálkahártyát, úgyhogy kipróbáltam, hogy mi lenne ha elhagynám pár hónapra. Természetesen „működött”. Pár hét után úgy dobtam ki a bogyóimat ahogy kell, soha többé nem kellett szednem semmi gyógyszert. Nem csak allergia ellen, hanem semmire sem.
Ez inspirálta Bergót, aki utána olvasott ennek az egésznek, hogy nehogy hiánybetegségem legyen.

Bergó: – Mikor Zíi – én így hívom – elkezdte az én mércémmel is extrém táplálkozást, akkor attól tartottam, hogy para lehet belőle, mert amikor nekem mondták én csak nevettem, de amikor róla volt szó akkor nem akartam kockáztatni, féltettem. Mi van ha tényleg lehet belőle baj. Amikor hozzám fordult Zíi – mivel rólam tudta, hogy különcködök – hogy mit szólnék hozzá, ha mostantól csak növényeket harapdálna? Mondtam, hogy tudom hogy vannak emberek akik így élnek, én nem mondom meg mit kell vagy nem kell, csak arra kértem, hogy olvasson mindennek utána, de gondoltam abból nem lehet baj ha én is átolvasom a dolgokat; akkor már ketten is láttuk az okosságokat…

Zília: – Ő így kötötte össze a szálakat, és amíg azt hitte, hogy azáltal, hogy nem eszik húst mindent megtesz, rá kellett jönnie, hogy a töredékét sem. Ő rögtön vegán lett.

Bergó: – Őszintén szólva kb 6-8 hónap volt amíg toleráns voltam a környezetemmel és ha készítettek nekem valamit ami esetleg tartalmazott állati eredetű dolgokat (tejet, tejterméket, tojást) akkor első sorban szociálisan érzékeny voltam.

Zília: – Nekem kellett 1-2 dokumentum film mire rájöttem, hogy ez nem rólam kell, hogy szóljon hanem az állatokról. És így lettem én is vegán.
Mindketten nagyon komolyan vesszük ezt.

– Volt valaha online társkeresős élményetek?

Zília: – Ez egy gyors válasz lesz: nem, “személyesen” egyikünknek sem volt.

 

“…néha bedob valami nem odaillő spontán dolgot, amitől először befeszülök, aztán tökre örülök neki

– Van kedvenc vegán helyetek?

Zília: – Van egy hely a városban ahova néha nem is feltétlenül enni megyünk elsősorban hanem meglátogatni a barátainkat a Say Cheez Raw-ban a Szabolcska Mihály utcában.
De szintén szeretjük a
Veggie Nyers Vegán Bistrot, Bergó szereti a Vegazzi pizzáit (én sajnos a gluténérzékenységem miatt még nem tudtam kóstolni).

Bergó: – Ha valamelyik hely megpróbálja a vegánkodást annak már örülök.

Zília: – De egyre többet főzünk otthon, mert az is egy közös program, bár jobban járunk ha Bergó készíti az ételt, én meg úgy is szeretek mosogatni.

Bergó: – Szeretem Zíi kajáit, de nem szeretem ahogy szapulja azokat mielőtt megeszem, de a legjobb ha nem én mosogatok 🙂 – ebben szerencsés vagyok, mert ha én főzök akkor azért nem kell mosogatni mert felajánlja, hogy ha már főztem akkor majd ő.Ha ő főz, akkor meg azért, mert szeret mosogatni

A Ti kapcsolatotoknak mi a “fűszere”?

“Fahéj” -nevetnek, ahogy kimondják egyszerre.

Bergó: – A kapcsolatba egyikünk a stabilitást, másikunk a kreativitást szimbólikusan magára vállalta. Zíi az aki kitervelten falja a napokat, és én igyekszem váratlan fordulatokkal szolgálni 😀

Zília: – Ez tényleg így van. Én iszonyat rendszerető és tervező típus vagyok; látnátok a határidőnaplóm, ahogy színes tollakkal vannak beírva a dolgok. Igaz történet- szól közbe Bergó. Bergó meg… hát picit szétszórt a magánéleti dolgaiban. Számomra ez tök jó „fűszer”, hogy néha bedob valami nem odaillő spontán dolgot, amitől először befeszülök, aztán tökre örülök neki. A munkájában viszont nagyon összeszedett. És hát Bergó csodálatosan megnyugtat minden helyzetben. Olyan bölcs és szuper tanácsokat szokott nekem adni. Anélkül, hogy forszírozna bármit is. Imádom ahogy működik az agya!

“regisztrálni és szeretni, ez a feladat!”

– Milyen inspirációt küldenétek azoknak, akik a párjukat keresik a Vega Randin?

Zília: – Hogy ne adják fel a keresést! Tényleg tök sok pozitív végkimenetelű sztorikat hallani olyan pároktól akik a neten ismerkedtek meg. A lényeg, szerintem, hogy minél hamarabb találkozzanak „élőben”, hogy kiderüljön, hogy a kémia működik-e ott is és nem csak az éteren keresztül.

Bergó: – Ez egy modern világ. Szuper gyors; nincs idő várni egy zugban vagy remélni, hogy egyszer csak tesz érte az akit reméljük, hogy tudja, hogy mi már gondoltunk rá, hogy majd egyszer csak hátha valami lesz… regisztrálni és szeretni, ez a feladat!

 

Címkék:

©2019 Vega Randi - PÁRTALÁLÓ TÁRSKERESŐ -társkeresés vegánoknak, vegetáriánusoknak és érdeklődőknek - Minden jog fenntartva.

Kapcsolat

Ha kérdésed lenne az oldalunkkal kapcsolatban, keress minket nyugodtan!

Folyamatban...

Lépj be!

vagy    

Elfelejtetted a részleteket?

Create Account